Μερικές συμβουλές για να εξοικονομήσετε ενέργεια

ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Η πρώτη και ευκολότερη αλλαγή που μπορεί να γίνει είναι η αντικατάσταση των λαμπτήρων πυρακτώσεως με λαμπτήρες φθορισμού ή LED. Οι κοινοί λαμπτήρες πυρακτώσεως κοστίζουν λιγότερο όμως καταναλώνουν έως και 5 φορές περισσότερο από τους λαμπτήρες φθορισμού και έως 8 φορές περισσότερο από τους λαμπτήρες LED. Ο χρόνος ζωής τους είναι κατά 8 και 10 φορές αντίστοιχα μικρότερος. Άρα μακροπρόθεσμα κοστίζουν πολύ ακριβά. Επίσης το φυσικό φως είναι δωρεάν οπότε ανοίγουμε τα παντζούρια κατά τη διάρκεια της ημέρας και κλείνουμε τα φώτα.

ΘΕΡΜΑΝΣΗ – ΨΥΞΗ – ΖΕΣΤΟ ΝΕΡΟ 

Πάλι ο ήλιος είναι σύμμαχός μας. Με τον ηλιακό θερμοσίφωνα εξασφαλίζουμε ζεστό νερό για το 70% περίπου του έτους. Τις ηλιόλουστες χειμωνιάτικες μέρες αφήνουμε ανοικτά τα νότια κυρίως παράθυρα για να ζεσταθεί το σπίτι από τον ήλιο. 

Ο θερμοσίφωνας είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρος και θα πρέπει να είναι ανοικτός μόνο για όση ώρα χρειάζεται να ζεσταθεί το νερό. Το καλοκαίρι τον ρυθμίζουμε το πολύ στους 50οC.

Ρυθμίζουμε επίσης το θερμοστάτη χώρου στους ~20οC το χειμώνα και το κλιματιστικό στους 25 – 26οC το καλοκαίρι. Κάθε επιπλέον βαθμός αντιστοιχεί σε 7-10% αυξημένο κόστος. Προφανώς παράθυρα και πόρτες είναι κλειστά κατά τη διάρκεια που λειτουργούν καλοριφέρ και κλιματιστικό.

Ο αερισμός του σπιτιού θα πρέπει να γίνεται το μεσημέρι κατά τη διάρκεια του χειμώνα για να εκμεταλλευτούμε τη θερμότητα και το βράδυ ή τις πρώτες πρωινές ώρες το καλοκαίρι για να εκμεταλλευτούμε τη δροσιά. 

Οι ανεμιστήρες οροφής παρέχουν επαρκή δροσιά έχοντας κατανάλωση όση ένας λαμπτήρας πυρακτώσεως.

Η θερμομόνωση και η αντικατάσταση του κουφωμάτων με νέα που έχουν 2πλά τζάμια εξοικονομούν τεράστια ποσά ενέργειας καθώς οι ανάγκες θέρμανσης και ψύξης περιορίζονται σημαντικά. 

ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ

Επιλέγουμε συσκευές ενεργειακής κλάσης τουλάχιστον Α. Η χρησιμοποίηση και τοποθέτησή τους είναι επίσης σημαντική. Το ψυγείο επί παραδείγματι τοποθετείται μακριά από την ηλεκτρική κουζίνα και το καλοριφέρ. Επιλέγουμε χαμηλή θερμοκρασία στο πλυντήριο ρούχων και εί δυνατόν συνδέουμε το πλυντήριο με τον ηλιακό θερμοσίφωνα.

Τα σκεύη μαγειρικής θα πρέπει να εφαρμόζουν ακριβώς στις εστίες ώστε να μην έχουμε απώλεια θερμότητας που μπορεί να φτάνει το 30% και πάντα με το καπάκι στην κατσαρόλα. Απώλεια θερμότητας ~20% έχουμε επίσης κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου. Ο φούρνος θα πρέπει να κλείνει 5-10' πριν το τέλος του μαγειρέματος καθότι η παραμένουσα θερμότητα είναι αρκετή για το υπόλοιπο του μαγειρέματος. 

Κλείνουμε τις διάφορες συσκευές από το διακόπτη ρεύματος και όχι από το τηλεκοντρόλ και εξοικονομούμε την κατανάλωση ενέργειας σε λειτουργία stand by. 

Χρησιμοποιούμε φορητό υπολογιστή ο οποίος καταναλώνει περίπου 90% λιγότερη ενέργεια από ένα σταθερό.